Trycka - Massor om att trycka

Vad är Litografi?

Litografi en är metod att trycka enligt plantrycksprincipen. Ordet Litografi kommer av grekiskans lithos som betyder sten samt graphein som betyder skriva, d.v.s. Litografi är att skriva med sten eller stentryck som det också kallas. Metoden med att trycka med litografi kommer dock inte från Grekland utan är en ganska ny metod som började utvecklas på 1790-talet i Tyskland av främst Alois Senefelder.

Hur fungerar Litografiskt tryck?

Trycka Litografier

Litografitryck fungerar tack vara att vatten stöts bort av fett, eftersom fett är hydrofob. En porös stenplatta av kalksten målas med t.ex. en oljekrita eller någon form av oljefärg. Efter att målningen är klar så smetas ett tunt skikt med akaciagummi på hela kalkstensytan. Akaciagummi används bland annat i akvarellfärger men även i livsmedel som godis, läsk och glass.

Akaciagummi igår in i den porösa kalkstenen på de ställen som inte är målade med oljefärg. Mängden oljefärg reduceras genom att yttersta lagret tas bort med hjälp av något lösningsmedel men kvar blir en fet yta där oljekritan har målat. Kalkstenen fuktas sedan med vatten som endast fastnar på stenen där det inte finns någon oljehinna.

Nu är hela kalkstenen belagd, antingen med en tunn oljehinna eller med vatten som trängt in i stenen, eftersom porös kalksten är hydrofil. För att nu kunna trycka en färg bestrycks på kalkstensplattan men önskad nyans av en oljefärg. Denna oljefärg kommer endast att fastna på oljehinnan och stötas bort av vattnet som finns i kalkstenens porer. Därefter trycks ett papper på hela kalkstenen och färgen trycks över till pappret.

Litografin är klar!

Hur fungerar färglitografi?

Färglitografin är egentligen vanlig litografi men varje färg trycks var för sig med egna kalkstensplattor som mall.

Mer om litografi

För de som vill veta mer och litografi och se hela processen rekommenderas ett besök på Litografiska Museet, Grudes Ateljé & Stentryckeri, på Sundby Gård i Huddinge utanför Stockholm.


Allt om tryck och trycktekniker

Nedan hittar du allt du behöver känna till om tryckerikonsten och vackra tryck.Meny - Trycka
Till förstasidan på www.trycka.netHögst upp på sidanLängst ned på sidan
Offsettryck   TryckteknikerLänkarNyheter