Trycka - Massor om att trycka

Offsettryckning

Offsettryckning

Offsettryckning är en indirekt metod att trycka på papper eller andra material. Offsetmetoden går till så att det tryckta mönstret finns på en plåtytan på vilken avsedd färg appliceras.

När rätt mängd färg finns på tryckplåten överförs det till en gummiyta, offset, som förflyttar färgen till de material på vilket det ska tryckas.

Offsettryckning i stora volymer

Vid tryckning i mycket stora volymer används offsettryck där tryckplåten och gummit sitter på valsar som tillåter kontinuerligt tryckning. Materialet som ska betryckas kommer oftast i en kontinuerlig bana, t.ex. från stora pappersrullar eller tygrullar.

För att gummivalsen, som ska trycka på tryckmaterialet, ska kunna trycka tillräckligt hårt så sitter en vals på andra sidan materialet. Denna vals är vid offsettryckning ofta något rörlig för att säkerställa att rätt tryck alltid uppstår.

Vid dubbelsidig offsettryckning kan två gummavalsar användas som trycker på samma ställe frän var sin sida.

Fördelar med offsettryckning

Främsta fördelen med offsettryck är att tryckkvalitén blir mycket hög tack vare att gummiduken trycker ungefär lika hårt på hela den tryckta ytan. Eftersom gummit är mjukt och formar sig delvis efter den tryckta ytan går det också att trycka på material som metall och trä.

En viktig aspekt är att plåtcylindrarna som har det tryckta offset-mönstret inte slits så mycket eftersom de trycks endast mot den mjuka färgen och den mjuka gummicylindern. Detta medför att plåtcylindern kan användas för betydligt mycket fler offset-tryckningar jämfört med om den skulle trycka direkt tryckytan.


Allt om tryck och trycktekniker

Nedan hittar du allt du behöver känna till om tryckerikonsten och vackra tryck.Meny - Trycka
Till förstasidan på www.trycka.netHögst upp på sidanLängst ned på sidan
Offsettryck   TryckteknikerLänkarNyheter