Trycka - Massor om att trycka

Tryck

Trycka

Tryck är en benämning som används till många olika saker. Det går att trycka böcker och tidningar men tryck används också för att ange för att definiera kraft [N] per ytenhet [m²]. Denna enhet för tryck kallas pascal. 1 pascal (1 Pa) är lika mycket som 1 N/m². Normalt lufttryck kallas 1 atmosfär och är 101324 Pa.

Det finns mycket som man mäter trycket på som t.ex.:

Det vanligaste trycket är att med hjälp av färg, form och kraft trycker en mönster eller text på en yta.

Tryckerikonsten

Tryckerikonsten

Det finns många olika sätt att trycka böcker och tidningar. Dessutom kan man tryck på många andra typer av material som tyger, plast, metall eller glas.

De första trycken som gjordes tror man gjords i Kina för cirka 2000 år sedan. Då skedde trycket med hjälp av snidade trästockar som belades med färg som sedan trycktes på tyg.

Offsettryck

Offsettryck är det vanligaste sättet tidningar trycks på. Offsettryck fungerar så att färg trycks på en tryckplåt som roterar vidare till en mjuk gummibeklädd cylinder som sedan går trycket vidare till pappret. Offsettrycket är ett indirekt tryck.

Litografi

Litografi kallas också plantryck och fungerar så att en litofilm eller litoplåt överförs till papper. Denna tryckmetod började användas kring 1800 och utvecklades till flerfärgstryckning kring 1840. De alster som kommer ut kallas litografier.

Digitaltryck

Digitaltryck

Digitaltryck, xerografi, är den tryckerimetod som växer snabbast har under de senaste åren. Vid digital tryckning behövs inga plåtar och tiden från färdigskriven tidning till tryck tidning kan vara några sekunder.

Tryckerikostnaden per tidning eller bok är högre med digitaltryck än offsettryck. Om stora volymer ska tryckas så brukar tryckning ske med offset. För små volumer eller enstaka exemplar är oftas bläckstråletekniken den billigaste.

För alla mindre volymer som ska tryckas liknande visitkort, brevpapper och broschyrer används digital tryckning.


Allt om tryck och trycktekniker

Nedan hittar du allt du behöver känna till om tryckerikonsten och vackra tryck.Meny - Trycka
Till förstasidan på www.trycka.netHögst upp på sidanLängst ned på sidan
Offsettryck   TryckteknikerLänkarNyheter